08
авг.

Фризьорство

Фризьорството е изкуството да се подстригва и подрежда косата на човек с краен продукт наречен прическа.

Фризьорските услуги включват освен подстригване, така и къдрене на косата, боядисване, сушене и други дейности, свързани с придаване на нейния стил.

Моделирането на косата може да се разглежда като аспект на личното оформяне, мода и козметика, въпреки че практическите, културните и популярните съображения също влияят върху някои прически.

Най-старото познато изображение на прическа е плетене на коса, което датира от около 30 000 години. В древните цивилизации, женската коса често е била сложно и внимателно оформена по специални начини. От времето на Римската империя до началото на Средновековието, повечето жени стилизират косите си, стига естествено да растат. По време на Римската империя, както и през 16-ти век в западния свят, жените започнали да носят косата си в изключително орнаментирани стилове.

Пионер в мъжката перука е крал Луи XIII от Франция (1601–1643) през 1624 г. Перуки или перивиги за мъже са въведени в англоговорящия свят с други френски стилове през 1660 г.

Късните перуки от 17-ти век са много дълги и вълнообразни, но станали по-къси в средата на 18-ти век, когато те обикновено са бели. Късата коса в мъжката мода е продукт на неокласическото движение.

В началото на 19 век мъжката брада, както и мустаците и бакенбардите, се появяват отново. От 16-ти до 19-ти век косите на европейските жени стават все по-видими. В средата на 18-ти век се развива стилът на пуф.

По време на Първата световна война жените по целия свят започват да преминават към по-къси прически, които били по-лесни за управление.

В началото на 50-те години на ХХ в. косата на жените се свива и носи в различни стилове и дължини.

През 60-те години много жени започнаха да носят косите си в къси, съвременни стилове, докато през 70-те години, съществуващите тенденции са косата да бъде по-дълга и по-свободна.

През 60-те и 70-те години, навлезе стиълт много мъже и жени да имат дълги и прави коси.

През 80-те години на миналия век многобройни хора приемат пънк прически.