31
окт.

Какво да правим при косопад

Имате красива и поддържана коса, стилна прическа, а едни от най-приятните ви часове са тези при любимия ви фризьор? И въпреки всичко изведнъж се появява той – косопадът.

Кога говорим за косопад?

Когато губим повече от 100 косъма дневно е време да вземем мерки.

Какво го причинява?

Има много фактори, които могат да доведат до загуба на косата – стрес, заболяване, смяна на сезоните, медикаменти, неправилна диета, агресивно третиране на косата, хормонален дисбаланс. А напоследък все по-често се сблъскваме и с косопада, причинен от пандемията COVID-19.

Какво да правим?

Превенция

При тези причини за косопада, които са предвидими, най-важна е превенцията. Например при сезонния косопад, който обикновено е най-активен през есента, превантивната грижа трябва да започне още от лятото. Добре е да започнем навреме подхранване на косата с подходящите продукти, така че да осигурим насищането ѝ с витамини и минерали.

Подстригване

Подстригването ще намали косопада, ако за него няма сериозна здравословна причина. Ако косопадът е резултат от медицински проблем, то хубавата прическа, направена от професионалист, ще придаде на косата гъстота и обем и ще възвърне жизнеността ѝ.

Терапия

Правилно проведената терапия ще стимулира растежа, ще сгъсти косата и ще възроди блясъка и здравината. Вашият фризьор ще ви предложи най-добрите продукти и ритуали за коса, в зависимост от причината за косопада. Масажирането на скалпа ще стимулира кръвообращението.

Продукти

През този период е от изключителна важност да прилагате подходящите продукти за косата си и да избягвате агресивните. От боята за коса, през шампоана, балсама, маските или серума – доверете се на вашия фризьор за правилния избор и балансирана комбинация.

Грижа

Бъдете особено внимателни и нежни към косата и скалпа си в този период. Избягвайте много горещи душове и сешоари; не я решете грубо; не я връзвайте със стегнати ластици и шноли, не използвайте агресивни бои и продукти.

Не на последно място – въоръжете се с търпение и не се отчайвайте. Доверете се на вашия фризьор и той отново ще върне усмивката ви.